Recente gegevens gepubliceerd door het CBS onthullen intrigerende inzichten over het bezit van rijbewijzen in verschillende Nederlandse gemeenten. Opmeer, een gemeente waar 87% van de inwoners een rijbewijs heeft, toont een lager percentage in vergelijking met soortgelijke gemeenten. Landelijk gezien bezit 65% van de Nederlanders een rijbewijs, terwijl in vergelijkbare gemeenten dit percentage op 84,3% ligt.
In Opmeer is het aantal mensen met een rijbewijs in het afgelopen jaar gestegen, waarbij het percentage toenam van 86,5% naar 87%. In heel Nederland steeg het totale aantal mensen met een rijbewijs naar 11,7 miljoen in 2025, een lichte stijging ten opzichte van het pre-coronatijdperk.
Opmerkelijk is dat Amsterdam het laagste rijbewijsbezit heeft, met slechts 61,3% van de inwoners met een rijbewijs. In Tubbergen is dit aantal het hoogst, met 91,3% van de inwoners in het bezit van een rijbewijs. De urbanisatiegraad lijkt een significante rol te spelen, waarbij 'stedelijker' gemeenten lagere rijbewijspercentages hebben volgens CBS classificaties.
Er zijn opvallende verschillen in het rijbewijsbezit tussen verschillende leeftijdscategorieën. Het aantal jongeren tussen 16 en 20 jaar met een rijbewijs is gedaald, terwijl het aantal 75-plussers met een rijbewijs aanzienlijk is gestegen. Op provincieniveau vertonen Noord-Hollandse trendcijfers soortgelijke variaties.
Opmeer is vergeleken met vijftien gemeenten die het meest op haar lijken volgens de Nederlandse Vereniging van Gemeenten. Deze vergelijkbare gemeenten bieden inzicht in de rijbewijsbezitsdynamiek in verschillende regio's van Nederland.
Door deze diepgaande analyse kunnen we een breder begrip ontwikkelen van het rijbewijsbezit in Nederlandse gemeenten en de factoren die deze variëteit beïnvloeden. De diversiteit in rijbewijsbezit tussen gemeenten weerspiegelt interessante sociodemografische en urbanisatiepatronen binnen Nederland.