Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat het werkloosheidspercentage in Opmeer voor het eerst sinds 2020 is toegenomen. Met een percentage van 2,8% blijft de werkloosheid echter nog steeds de laagste in heel Noord-Holland.
Hoewel de werkloosheid in Opmeer is gestegen, ligt dit percentage nog aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. In 2013 zat maar liefst 6,6% van de inwoners van Opmeer zonder werk. Ten opzichte van vergelijkbare gemeenten vertoont Opmeer een gemiddelde prestatie; in dertien van de vijftien vergelijkbare gemeenten is de werkloosheid ongeveer gelijk aan die in Opmeer. Slechts in één gemeente is de werkloosheid hoger dan in Opmeer, terwijl in een andere gemeente minder mensen werkloos zijn.
Na een dieptepunt tijdens de coronacrisis is de werkloosheid in Opmeer verder gedaald, wat heeft geleid tot een extreem krappe arbeidsmarkt. Eind januari wezen cijfers over het aantal WW-uitkeringen ook al op deze tendens.
De groep werklozen verschilt deels van mensen met een WW-uitkering. Sommige WW-ontvangers behoren tot de categorie 'deeltijd-werklozen', terwijl er ook werklozen zijn die geen recht hebben op een WW-uitkering. De werkloosheid onder laagopgeleiden in Opmeer is vorig jaar het meest gestegen, met name onder inwoners met een vmbo of mbo-1 diploma. Jongeren tot 25 jaar vormen de grootste groep werklozen, waarvan 7,1% zonder werk zit.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geselecteerd die het meest op Opmeer lijken. Op basis van CBS-cijfers is een vergelijking gemaakt tussen Opmeer en deze gemeenten, zoals Kapelle, Drechterland, en Nunspeet.