De gemeente Opmeer verwacht dit jaar ruim 8,4 miljoen euro aan belastingen en heffingen op te halen bij de eigen inwoners, ondernemers en bezoekers. Dat is 676 euro per inwoner, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag naar buiten brengt.
In vergelijkbare gemeenten liggen de belastinginkomsten lager, op 608 euro per inwoner. Het bedrag per inwoner stijgt hier wel minder snel dan in die gemeenten die het meest op Opmeer lijken: 3,5 om 5,1 procent.
Het leeuwendeel van de belastinginkomsten wil de gemeente Opmeer dit jaar halen uit de onroerendezaakbelasting op woningen: 227 euro per inwoner. Het grootste verschil ten opzichte van de begroting van vorig jaar is te vinden bij de burgerzaken: die moest vorig jaar nog 18 euro per inwoner opleveren, dit jaar moet dat 20 euro worden.
Opvallend aan de CBS-cijfers is hoe hard de inkomsten uit parkeergelden ook dit jaar stijgen: landelijk met bijna twaalf procent, bijna vier keer zo hard als de voorspelde inflatie. Van elke honderd euro aan gemeentelijke belastinginkomsten komt inmiddels ruim een tientje uit de parkeerautomaat.
Of de belastinginkomsten ook daadwerkelijk zo hoog liggen als gemeenten begroot hebben hangt van een hoop factoren af, bijvoorbeeld van woningbezitters die bezwaar aantekenen tegen hun WOZ-beschikking. Specifieke cijfers voor Opmeer zijn er niet, maar tussen 2016 en 2023 lagen de daadwerkelijke belastinginkomsten van alle gemeenten bij elkaar telkens iets hoger dan begroot.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft aan de hand van een reeks aan indicatoren bepaald welke vijftien gemeenten in Nederland het meest op Opmeer lijken. Dat zijn, op volgorde van vergelijkbaarheid, Koggenland, Drechterland, Medemblik, Schagen, Aalten, Hollands Kroon, Dronten, Winterswijk, Losser, Noordoostpolder, Berkelland, Leudal, Hardenberg, Nederweert en Dalfsen. Op basis van de CBS-cijfers hebben wij vervolgens de gemiddelde belastinginkomsten voor die vijftien gemeenten uitgerekend, en de groei van die inkomsten.