In Opmeer is het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker lager dan in gemeenten die op sociaal vlak het meest op Opmeer lijken. Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat in 2023, 73,0% van de mensen in Opmeer die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek ook daadwerkelijk opdagen. Deze opkomst is lager dan die van vergelijkbare gemeenten, waar het percentage 73,5% was.
Vergeleken met twee jaar eerder is de opkomst in Opmeer gedaald. In 2021 kwam nog 75,6% van de mensen opdagen voor de screening.
In heel Nederland werden in 2023 meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek gediagnosticeerd met baarmoederhals-, borst- of darmkanker of een voorstadium daarvan. Dankzij het bevolkingsonderzoek en verbeterde behandelmethodes is het aantal sterfgevallen door kanker verhoudingsgewijs afgenomen. In 2010 was een tumor nog de doodsoorzaak bij een op de drie sterfgevallen, terwijl dit nu richting een op de vier gaat.
Voor lang niet alle vormen van kanker is een bevolkingsonderzoek beschikbaar. In 2022 kregen 130.000 Nederlanders de diagnose kanker. Het is dus cruciaal om zelf alert te zijn en op tijd medische hulp te zoeken. Eén voorbeeld hiervan is prostaatkanker, waarvan het aantal diagnoses bij mannen nu gelijk is aan het aantal borstkankerdiagnoses bij vrouwen, mede door de vergrijzing.